Scena

NEŠTO SASVIM NOVO

Objavljuje album koji se ne sluša, već čita!

Objavljuje album koji se ne sluša, već čita!

Beck je u suradnji s američkom izdavačkom kućom McSweeney’s svojih novih 20 pjesama odlučio objaviti tiskane u obliku notnih zapisa. Stoga, će obožavatelji njegov novi album "Song Reader", budu li ga htjeli čuti, morati sami izvoditi.

Američki glazbenik i tekstopisac Beck, indie-rock heroj 90-tih godina prošloga stoljeća, koji u svojim djelima objedinjuje kritiku društva i glazbeni i lirski eksperiment, odlučio se za potpuno novi oblik nekonvencionalnosti sa svojim novim albumom koji tako neće uopće sadržavati glazbu.

Prema pisanju The Washington Posta, glazbenik je u suradnji s američkom izdavačkom kućom McSweeney’s svojih novih 20 pjesama odlučio objaviti tiskane u obliku notnih zapisa. Stoga će obožavatelji njegov novi album "Song Reader", budu li ga htjeli čuti, morati sami izvoditi.

Nije riječ o tome da si glazbenik više ne može priuštiti mikrofon i miks pult, piše The Washington Post, pitajući se radi li se ipak o kažnjavanju svih onih koji besplatno 'skidaju' i kopiraju glazbu.

McSweeney's pak u najavi projekta na svojoj mrežnoj stranici ističe kako je riječ o eksperimentu kojemu je cilj "istražiti alternativne oblike glazbenog izdavaštva na kraju 2012.".

"Beckov najnoviji album bit će objavljen u gotovo zaboravljenom obliku - 20 pjesama koje postoje samo kao pojedinačni notni zapisi, nikada objavljeni niti snimljeni. Te su pjesme neupitno uzbudljive, kao što biste i očekivali od njihova autora, no želite li čuti 'Do We? We Do' ili 'Don't Act Like Your Heart Isn't Hard', morat ćete ih sami oživjeti", ističe se nadalje u najavi.

Paket sadržava 108 stranica s 20 individualnih knjižica cjelovitih notnih zapisa u boji, od čega 18 s originalnim tekstovima te dva instrumentala, upotpunjenih koricama više od desetak različitih umjetnika.

Je li to posve nov i hrabar pristup koji će nas natjerati da na glazbu gledamo iz posve nove perspektive ili kreativan način da se broj ljudi koji čuju Beckovu glazbu učinkovito smanji na minimum, ili možda službeno najluđi rock potez ikada, Beckovi će obožavatelji moći provjeriti sami kada "album" izađe u prosincu.

Reci što misliš!